– Det e så deilig å vær en del av det!

KHL_9944 (1).jpg
 

Bli frivillig på Fæsterålen. Det beste foregår nemlig bak scenen


Hendene i været. Øynene lukket. Kjeften vidåpen i et brøl. Hkeem og Timur er på scenen i regionen som tåler bannskapen de kommer med. Dette er et perfekt øyeblikk, og da vet du at det kommer. Det er som tusen prikken over i-en hver gang konfettikanonene sender ut et stjernesmell. Men noen må koste opp etter dem etterpå. Vi har snakket med noen av de 200 som jobber ræva av seg for å skape slike perfekte festival-øyeblikk.

– Kom, vi må snik på han Sivert! sier Ida Maria Elde, og lusker bort til sceneteppet.

Ida Maria Elde er miljøsjef på Fæsterålen. Potet, som hun selv kaller det. Hun strener rundt i ei farlig fart i tussmørket bak scenen. Hun har strips, tusj, lommelykt, umbraco, kniv og skrutrekker i lommene. Hun stiller opp for tredje år på rad, ei hel helg, uten å ta betalt. 

– Æ elska å vær den poteten som blir spurt om alt. Fra de minste detaljan tell de store tengan. Det e så jævla deilig! 

En av vaktene kommer bort og sier noe til henne som ikke kan tydes over all musikken. Plutselig begynner Ida å hyle, og tørker en tåre.

– Utsolgt! E det mulig? roper hun, og gir alle i flere meters omkrets en klem. 

– Det e så sykt bra! Tenk, æ har vorr med på å få det tell!

 
Å være frivillig på Fæsterålen betyr full fræs og mange nye venner.

Å være frivillig på Fæsterålen betyr full fræs og mange nye venner.

 

En plass mellom 2500 og 3000 dugnadstimer legges ned i kulissene under Fæsterålen. Denne helga tar 200 frivillige seg av å plukke to containere med søppel. De rigger fire store lastebiler og 15 trailerlass med utstyr opp og ned. De tapper 12.000 glass med drikke, serverer 685 treretters måltider - altså totalt 2055 tallerkener med mat. 20 konfettirør blir blåst ut - og må kostes opp igjen.

I frivilligteltet står frivilligsjef Henriette med telefonen i handa.

– Den har brent seg fast i handa nærmest, sier hun.

Ikke så rart. Hun har nemlig koordinert de 200 frivillige som har stilt opp for å få hjulene til å gå rundt på Vesterålens største fest. 

– Dette virker som ganske hardt arbeid. Hvorfor stiller folk opp gratis?

– De aller fleste liker faktisk når det er superstressende og mye å gjøre. Du får et adrenalirush av det. Du er så gira at du ikke får sove igjen når du er ferdig. Så er det jo artig å være frivillig når du får høre på så god musikk og får kjenne på stemninga som er blant publikum.

LYST Å BLI FRIVILLIG PÅ FÆSTERÅLEN? KLIKK HER!

 
Frivilligsjef Henriette Endresen ser frem til årets Fæsterålen

Frivilligsjef Henriette Endresen ser frem til årets Fæsterålen

 

Arrangøren Deadline Event sier det igjen, og igjen: Uten dåkker blir det ikkje nåkka Fæsterålen.

– Vi er helt avhengige av de frivillige for å gjøre dette, og vi tror de får litt eierskap til Fæsterålen. At de føler de er med på å bidra til at dette faktisk kan la seg gjøre, sier Henriette.

For det trengs folk til å rydde, plukke søppel, servere i baren, lage mat, være vakter, jobbe backstage og ta vare på artistene, selge billetter og jobbe med media. 200 personer har gjort denne jobben, og bidratt til en utsolgt festival. 

– Noen både rigget opp og jobbet lange dager fredag og lørdag, for så å dukke opp også søndag for å rigge ned. Det er helt rått.

– Hvorfor?

– Jeg tror folk er glade for å være en del av noe større. Så tror jeg man blir hekta når man først har gjort det én gang. Det er en digg følelse.

Fæsterålen-arrangøren har faktisk ikke gått aktivt ut for å skaffe frivillige i år - de har kommet til dem.

Spør man om noe på Facebook-gruppa “Fæsterålen - Mannskap / Frivillig”, så er det fiksa på et blunk, sier Henriette.

Det finnes allerede en hard kjerne av “veteraner”, som har vært med i alle tre årene. Og Henriette har i perioden lært hva som skal til for at maskineriet går rundt:

– Kaffe, omsorg og nok mat. Rett og slett!

Inni frivilligteltet sitter Matilde Reinsnes og Sara Svendsen og Synne Elvenes Straume og spiser. Lapskausen går ned på høykant. Den er hjemmelaget av frivilligsjef Henriettes pappa. 

– Det er en annen opplevelse av festivalen, når man jobber frivillig. Du møter veldig mange nye folk og blir venner med dem. Man blir veldig godt kjent når man jobber sånn her.

Bak scenen og rundt gjerdene, på siden av Fæsterålens store arena, er kanskje den beste møteplassen av dem alle. 

– Men det e artig. Fire timer har fløyet avgårde på et blunk, det går så fort!

De er under 18, men som hjelpere på den alkoholfri backstagen kan de få med seg litt av vesterålsfesten likevel.

– Det er greit at det er 18-årsgrense. Så slipper man det der med å sjekke armbandene hele tiden for å se om gjestene er gamle nok.

Å få oppleve Julie Bergan var ganske det som var mest stas.

– Zoo var også artig, det var mykje stemning.

Til neste år ønsker de seg Jesper Jenset, Martin Jensen, Astrid S.

– Og Kygo. Kan de få ham hit?

– Og Esso-burger til de frivillige!

Ulrikke Pija Kristoffersen sitter i medievogna og gnukker på kameraet. Hun har vært ute i regnet, men er skodd for det. Hun har vært ute ei sensommernatt før, nemlig. Nå kjiker hun gjennom bildene sammen med mediesjef Caroline. Ulrikke har jobbet som frivillig på både Rock mot Rus, Trænafestivalen og ØYA-festivalen. Det er blitt en av hennes “greier”.


– Det er bare sykt stas å være frivillig. Man får et helt anna forhold til det å være på festival når man ser alt arbeidet bak det, og ikke minst får bli kjent med så mange utrulig flotte menneska, sier hun, slenger kamera-reima rundt halsen og går ut igjen til sjalabaisen på Sortland.

Totalt kommer det til å bli tatt 18.000 bilder av de åtte frivillige fotografene i kveld.

– Dette må da være nordkalottens best dokumenterte begivenhet?

– Ja! Hvorfor skal man si nei til noen som har lyst til å ta bilder? Det er en gylden muighet for frivillige å få seg litt erfaring, det er jo sjelden man har noe i denne skalaen på Vesterålen, sier frivilligsjef Henriette Endresen i Deadline Event.